Onderzoek naar het inzetten eigen unieke afweer tegen melanomen

Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, die op iedere leeftijd voor kan komen. Ongeveer 6.800 patiënten worden per jaar getroffen door deze ziekte, waarvan 1 op 5 het  stadium bereikt waarin de ziekte niet meer geopereerd kan worden of uitgezaaid is.

Artsen en onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken hard aan nieuwe middelen en nieuwe combinaties van bestaande middelen om ook deze patiënten steeds effectiever te behandelen.

Een nieuwe behandeling voor patiënten met uitgezaaid melanoom betreft het inzetten van de Eigen unieke afweer van patienten tegen het melanoom. Bij deze behandeling worden in het lab de afweercellen van de patiënt uit zijn of haar eigen tumorweefsel gekweekt. Deze Tumor Infiltrerende Lymfocyten (TILs) zijn gespecialiseerde cellen van ons afweersysteem die tumorcellen herkennen en kunnen vernietigen, dit zonder gezonde cellen aan te tasten. Inmiddels zijn tientallen patiënten in het LUMC op deze manier behandeld. Deze behandeling is erg specifiek, maar ook tijdsintensief.

Dit jaar willen we deze behandeling gaan combineren met een immuuntherapie die reeds standaard gegeven wordt in de kliniek. Onze gedachte is dat we door deze nieuwe combinatie van behandelingen de tumor sneller, harder kunnen aanpakken en daarmee patiënten beter kunnen behandelen.