Bart Nieuwkamer

Mijn naam is Bart Nieuwkamer en ik ben als uroloog verbonden aan het Reinier de Graaf sinds 2015. In mijn dagelijkse praktijk zie ik veel patiënten met kanker van de urinewegen, en vooral veel mannen met prostaatkanker. Reeds tijdens mijn opleiding voelde ik me bijzonder aangetrokken tot deze patiënten, omdat ik zag hoeveel er nog te doen valt voor hen. Daarom probeer ik naast mijn werk als arts, wetenschappelijk onderzoek te doen naar oorzaak en gevolgen van prostaatkanker en zo ook mijn steentje bij te dragen aan een betere toekomst voor deze patiënten. Voor de behandeling van deze ziekte moet nog zeer veel werk verzet worden om elke individuele patiënt de beste behandeling op maat te kunnen geven, bijwerkingen beter op te kunnen vangen of zelfs voorkomen en nauwkeuriger die patiënten bij wie dat nodig is onder controle te houden en zo nodig preventief te behandelen. Zo hoop ik door meer kennis dankzij wetenschappelijk onderzoek iedere prostaatkankerpatiënt zo goed mogelijk bij te kunnen staan en te steunen tijdens en na hun behandeling.

Team Westland is een fantastisch initiatief en reeds jaren wordt er heel mooi en bijzonder werk gedaan door velen. Dankzij Team Westland is ook het Reinier de Graaf Ziekenhuis gesteund in de aanschaf van medische apparatuur voor precisiediagnostiek voor prostaatkanker, waar ik zeer veel mee werk. Mede hierdoor is het Delfste ProstaatKanker Centrum (PKC) toonaangevend in Nederland op het gebied van medische zorg voor prostaatkanker patiënten.

Daarnaast stelt Team Westland ook fondsen beschikbaar voor basaal wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor is in Nederland zeer weinig geld beschikbaar. Samen met de afdeling moleculaire pathologie van het LUMC doen wij met het PKC onderzoek naar hoe prostaatkanker zich op DNA-nivo gedraagt en we hopen hiermee betere voorspellingen en strategieën voor behandeling te kunnen ontwikkelen. Dit was niet mogelijk zonder de bijdrage van Team Westland.
Ook ik ben zeer dankbaar voor de door Team Westland gerealiseerde mogelijkheden en fiets dit jaar graag mee om een steentje hieraan bij te dragen.

Dit is mijn eerste keer en ga wielrennen. Uitstel door Covid had eigenlijk een verlenging van de trainingsduur moeten opleveren, helaas heb ik niet kunnen realiseren wat ik hoopte. Het zal afzien worden, en dat geeft helemaal niets.

Ik hoop op een onvergetelijke ervaring met alleen maar gelijkgestemden!