Tineke Ypma

Ik ben Tineke Ypma en 47 jaar oud.
40 jaar geleden, toen ik 7 jaar was, kwam ik voor het eerst in aanraking met kanker. Mijn moeder stierf, na een ziekbed van ongeveer 2 maanden, aan de gevolgen van lever kanker. 25 jaar geleden overleed een vriend van mij aan de gevolgen van een hersentumor en 10 jaar geleden overleed mijn (stief)zus ook aan de gevolgen van een hersentumor.

Toen mijn moeder ziek werd, was ze 36 jaar oud. Er waren toen nog niet veel behandelingen mogelijk. Een levertransplantatie, maar daar zou ze te oud voor zijn!! Ze was 36 jaar en de artsen zeiden dat ze de lever eerder aan iemand van 18 jaar gaven. 36 jaar te oud, in deze tijd is dat ondenkbaar, ook omdat er nu meer mogelijk is, zoals een stuk van je lever te doneren. Dat was 40 jaar geleden nog niet, toen was er überhaupt sporadisch een lever beschikbaar. Er was toen wel iets nieuws uit Duitsland en dat was het Moerman dieet. Ik zie de potjes nog in de kast staan.

25 jaar geleden kreeg een vriend van mij een auto-ongeluk. Wat later bleek dat veroorzaakt werd door een hersentumor. Hij is geopereerd maar helaas binnen 2 jaar kwam de tumor terug en overleed hij op 28 jarige leeftijd. Ik was toen 25 jaar oud en stond in de bloei van mijn leven, ik ging toen met mijn toenmalige vriend een huis kopen en samen wonen.

10 jaar geleden werd ik 37 jaar en dacht, nu ben ik ouder dan mijn moeder, dat is gek! In dat jaar kreeg mijn (stief) zus op 46 jarige leeftijd een hersentumor. Een operatie was mogelijk maar gaf geen genezing. Ze koos voor geen operatie en wilde de tijd die ze had nog genieten van het leven. 9 maanden later overleed ze op 47 jarige leeftijd.

Nu zag ik van de zijkant hoe het was om jong je moeder te verliezen bij mijn 3 nichtjes. Mijn moeder liet 4 kinderen achter en mijn (stief)zus 3 jonge meiden. Deze 3 gebeurtenissen hebben een directe en grote impact gehad op mijn leven. Maar zo zijn er nog meer verhalen die indruk op mij hebben gemaakt. Zoals borstkanker bij zussen van vriendinnen, wat gelukkig goed afgelopen is, maar helaas ook een zus van een vriend die na een lang gevecht tegen alvleesklier kanker de strijd heeft verloren. Ik vind het belangrijk dat er onderzoek moet blijven worden gedaan naar kanker.  En dit geldt natuurlijk niet alleen voor kanker, maar voor alle ziektes.

40 jaar geleden had je het Moermandieet en was je als 36 jarige te oud en als je ziet wat er nu al allemaal kan en dat je kanker kan overleven.

Daarom ga ik lopen!
Kus Tineke