Hoe leg je aan een kind uit wat kanker doet?

Speciaal stripboek biedt hulp

Hoe leg je een ziek kind van 10 jaar oud uit hoe kanker zijn of haar leven gaat veranderen? Dankzij het geld van Team Westland komt er een speciaal stripboek.

Een jongetje ligt in bed. 'Mama, ik vind het best eng wat er gaat gebeuren'. De moeder stelt hem gerust. 'Dat snap ik. Wij vinden het ook spannend. Maar wij gaan met je mee en een van ons blijft steeds bij je'.


Het stripboek is verkrijgbaar bij The Read shop in Naaldwijk.


Linda Zwinkels aan het woord in het AD:
Team Westland beklimt elk jaar met een groep Westlanders de Franse berg de Tourmalet om geld op te halen voor goede doelen. De doelen moeten concreet zijn én een band met de regio hebben. Team Westland wil graag dat 'de Westlanders' er ook iets van terug zien.

,,Zodoende kwamen we bij dit stripboek", vertelt Linda Zwinkels. Zij zit in de Goede Doelen-commissie van Team Westland, die uitzoekt welke medische onderzoeken of personen de steun van Team Westland verdienen.

We kwamen op het stripboek via Youp Spaan. Dat is een Westlandse jongen die een jaar lang in korte broek heeft gelopen om geld op te halen voor Kika omdat zijn vriend Daniël ziek was. De leden van Team Westland vroegen ons of we iets voor Youp konden doen. Nu wilden we niet Kika steunen, want wij steunen liever direct onderzoekers of andere personen die strijden tegen kanker in plaats van een stichting. Via de ouders van het zieke vriendje van Youp werd duidelijk dat er behoefte is aan meer informatie voor oudere kinderen met kanker."

Nu moeten kinderen het doen met een boekje over Chemo-Kasper, een prentenboekje dat uitlegt wat kanker is en wat chemotherapie doet. ,,Maar dat is bedoeld voor kleuters'', zegt Zwinkels. ,,Kinderen die kanker krijgen, hebben vaak geen idee wat hen te wachten staat. Waarom mag ik opeens niet meer naar school of sporten? Ik voel me toch niet ziek?"

Via Benno Spaan, de vader van Youp, werd het idee van een stripboek concreet. Hij werkt bij Ballon Media. Die uitgever zorgde voor een scenarioschrijver en een tekenaar.

Het stripboek, dat nog geen naam heeft, wordt in eerste instantie 1500 keer gedrukt. Het wordt verspreid onder ziekenhuizen in Nederland en België. ,,Maar het is ook op te vragen door scholen, als er bijvoorbeeld een kind in de klas ziek is", zegt Zwinkels.

Team Westland heeft 30.000 euro gegeven voor de ontwikkeling en verspreiding van de strip. Stichting Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker krijgt het stripboek in beheer. ,,Zij hebben de makers geholpen met de medische informatie die verwerkt moest worden in de strip. Ook gaan zijn de strip verspreiden. Team Westland blijft echter eigenaar van het stripboek."